Home » klachten » Hernia: wat is het?

Hernia: wat is het?

Een hernia is het uitsteken van een tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf is een schijf die tussen de wervels zit. In de meeste gevallen komt een hernia voor in de rug of in de nek, maar er zijn ook andere plekken in het lichaam waar een hernia voor kan komen.

Het ontstaan van een hernia kent geen duidelijke oorzaken. Naar alle waarschijnlijkheid is het ontstaan van een hernia grotendeels gebaseerd op erfelijkheid. Er zijn ook andere zaken die een rol zouden kunnen spelen, zoals zwaar lichamelijk werk, stress, lang en vaak autorijden of roken.

hernia in je rug

Hernia: druk op de zenuwbanen

In de rug zitten wervels met daartussen verschillende tussenwervelschijven. Hiertussen zit een zachte gel die kan gaan uitpuilen.

Het uitpuilen van deze zachte gel wordt een hernia genoemd en kan vervelende gevolgen hebben voor het lichaam. Zo kan deze uitpuiling op een zenuwbaan gaan drukken en irriteren.

Zenuwbanen lopen van de rug tot in de voet. Dit verklaard waarom je met een hernia ook last kunt hebben in een been of voet. Er is bij klachten aan een voet of been niet altijd sprake van een hernia. In sommige gevallen gaat het hier om een ontsteking.

Dit zijn de klachten bij een hernia

Hoe herken je een hernia? Vaak voel je pijn in de onderrug, een been of één bil. Dit komt doordat de hernia op een zenuw drukt. Door de zenuwbanen kun je de pijn tot in het onderbeen of de voet voelen.

Het gaat om eens scherpe pijn die door bepaalde bewegingen of houdingen erger wordt. Liggen geeft in dit geval de minste pijn. Het pijnlijke been kan prikkelend aanvoelen; je hebt het gevoel alsof het been slaapt.

De meeste herniaklachten verdwijnen binnen een aantal weken. In enkele gevallen is een operatie nodig om de klachten te verhelpen.

Ervaar het zelf

Maak vrijblijvend kennis met lasertherapie. Niet tevreden na je proefbehandeling? Dan storten wij je geld terug. Ervaar zelf de kracht van lasertherapie. Maak direct een afspraak.

Lasertherapie bewijst op veel terreinen haar waarde. Lees nu de ervaringsverhalen.

Artrose in de knieën - Barbara

"Zeer professionele behandeling, en super vriendelijk personeel. De laserbehandeling zelf was pijnloos met direct merkbare verlichting in het behandelde gebied."

Hernia - Martijn

"Ruim tien jaar geleden kreeg ik een hernia, twee jaar laten en tweede. Ik werd twee keer geopereerd, maar de pijnklachten bleven. Ik heb alles geprobeerd: van acupunctuur tot body stress release. Niets hielp. Na een eerste lasertherapiebehandeling voelde ik direct verschil. Mensen geloven me soms niet, maar ik kan in principe alles weer. Dat had ik echt niet verwacht."

Lees het complete verhaal van Martijn.

Artrose in de vingers - Joke

"Zo’n vijf jaar geleden kreeg ik artrose in mijn vingers. Mijn vader en moeder hebben het ook, dus het kan iets genetisch zijn. Een geneesmiddel is er niet, en de alternatieve behandelingen werken vaak maar tijdelijk. Mijn man hoorde via zijn netwerk over lasertherapie. Ik heb de eerste behandeling gevolgd en voelde direct verschil. Het is niet alleen de pijn die minder is, ik heb ook meer kracht in mijn vingers. Daar word ik heel blij van. ”

Lees het complete verhaal van Joke. 

Heupklachten - Dick

"In augustus 2018 ben ik uit de mast van mijn boot gevallen op mijn heup en heb daarna pijn bij het lopen gekregen. ( 9 holes lopen op de golfbaan ging na 3 holes niet meer). Normaal heb ik na 2 weken geen pijn meer maar deze keer ging de pijn niet over. In maart 2019 ben ik door Caroline geholpen met Dry Needling techniek. Dit verlichtte de pijn slechts 2 dagen. Vervolgens heb ik een laser behandeling gekregen van 10 minuten op 8 watt vermogen. Dit hielp meteen en ik kon met gemak daarna 18 holes lopen."