Hernia: wat is het?
Een hernia is het uitsteken van een tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf is een schijf die tussen de wervels zit. In de meeste gevallen komt een hernia voor in de rug of in de nek, maar er zijn ook andere plekken in het lichaam waar een hernia voor kan komen.
Het ontstaan van een hernia kent geen duidelijke oorzaken. Naar alle waarschijnlijkheid is het ontstaan van een hernia grotendeels gebaseerd op erfelijkheid. Er zijn ook andere zaken die een rol zouden kunnen spelen, zoals zwaar lichamelijk werk, stress, lang en vaak autorijden of roken.
Hernia: druk op de zenuwbanen
In de rug zitten wervels met daartussen verschillende tussenwervelschijven. Hiertussen zit een zachte gel die kan gaan uitpuilen.
Het uitpuilen van deze zachte gel wordt een hernia genoemd en kan vervelende gevolgen hebben voor het lichaam. Zo kan deze uitpuiling op een zenuwbaan gaan drukken en irriteren.
Zenuwbanen lopen van de rug tot in de voet. Dit verklaard waarom je met een hernia ook last kunt hebben in een been of voet. Er is bij klachten aan een voet of been niet altijd sprake van een hernia. In sommige gevallen gaat het hier om een ontsteking.
Dit zijn de klachten bij een hernia
Hoe herken je een hernia? Vaak voel je pijn in de onderrug, een been of één bil. Dit komt doordat de hernia op een zenuw drukt. Door de zenuwbanen kun je de pijn tot in het onderbeen of de voet voelen.
Het gaat om eens scherpe pijn die door bepaalde bewegingen of houdingen erger wordt. Liggen geeft in dit geval de minste pijn. Het pijnlijke been kan prikkelend aanvoelen; je hebt het gevoel alsof het been slaapt.
De meeste herniaklachten verdwijnen binnen een aantal weken. In enkele gevallen is een operatie nodig om de klachten te verhelpen.
Ervaar het zelf
Maak nu zelf kennis met lasertherapie en ervaar de kracht en werking van deze behandelmethode. Laat je terugbellen voor het maken van een afspraak of voor meer informatie.
Lasertherapie bewijst op veel terreinen haar waarde. Lees nu de ervaringsverhalen.
Door Corona en overbelasting heb ik long-Covid ontwikkeld. Ik was totaal uitgeput. Ik ben gestart met fysio- en ergotherapie. Lasertherapie heeft een behoorlijke boost gegeven aan mijn herstel. Na enkele lichte bijwerkingen voelde ik mij na elke behandeling sterker. Minder moe, meer energie en de onregelmatige ademhaling en verstoorde nachtrust verdwenen. Ik kreeg een positieve stemming en ik geniet weer van wat ik doe. Mijn belastbaarheid is merkbaar toegenomen. Cognitief kan ik mij langer concentreren en weer combinaties maken. Lasertherapie bij praktijk Hoogendoorn is beproefd. De door hen gegeven informatie en hun betrokkenheid bij het verloop na elke behandeling gaf mij vertrouwen. Ook voor mij geldt nu: lasertherapie met resultaat. Aanbevolen!
Marianne S.