Home » klachten » Hernia: wat is het?

Hernia: wat is het?

Een hernia is het uitsteken van een tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf is een schijf die tussen de wervels zit. In de meeste gevallen komt een hernia voor in de rug of in de nek, maar er zijn ook andere plekken in het lichaam waar een hernia voor kan komen.

Het ontstaan van een hernia kent geen duidelijke oorzaken. Naar alle waarschijnlijkheid is het ontstaan van een hernia grotendeels gebaseerd op erfelijkheid. Er zijn ook andere zaken die een rol zouden kunnen spelen, zoals zwaar lichamelijk werk, stress, lang en vaak autorijden of roken.

hernia in je rug

Hernia: druk op de zenuwbanen

In de rug zitten wervels met daartussen verschillende tussenwervelschijven. Hiertussen zit een zachte gel die kan gaan uitpuilen.

Het uitpuilen van deze zachte gel wordt een hernia genoemd en kan vervelende gevolgen hebben voor het lichaam. Zo kan deze uitpuiling op een zenuwbaan gaan drukken en irriteren.

Zenuwbanen lopen van de rug tot in de voet. Dit verklaard waarom je met een hernia ook last kunt hebben in een been of voet. Er is bij klachten aan een voet of been niet altijd sprake van een hernia. In sommige gevallen gaat het hier om een ontsteking.

Dit zijn de klachten bij een hernia

Hoe herken je een hernia? Vaak voel je pijn in de onderrug, een been of één bil. Dit komt doordat de hernia op een zenuw drukt. Door de zenuwbanen kun je de pijn tot in het onderbeen of de voet voelen.

Het gaat om eens scherpe pijn die door bepaalde bewegingen of houdingen erger wordt. Liggen geeft in dit geval de minste pijn. Het pijnlijke been kan prikkelend aanvoelen; je hebt het gevoel alsof het been slaapt.

De meeste herniaklachten verdwijnen binnen een aantal weken. In enkele gevallen is een operatie nodig om de klachten te verhelpen.

Ervaar het zelf

Maak vrijblijvend kennis met lasertherapie. Niet tevreden na je proefbehandeling? Dan storten wij je geld terug. Ervaar zelf de kracht van lasertherapie. Maak direct een afspraak.

Lasertherapie bewijst op veel terreinen haar waarde. Lees nu de ervaringsverhalen.

Reinier Bruggeman (73) werd het afgelopen jaar steeds vaker wakker van pijnscheuten in zijn wijsvinger. In deze krant ontdekte hij een nieuwe behandelmethode: lasertherapie. Hij wilde het graag uitproberen en belde voor een afspraak. Inmiddels is hij na 5 behandelingen volledig pijnvrij. Ook heeft hij zijn nachtrust weer gevonden. Lees het hele artikel.