Home » klachten » Hernia: wat is het?

Hernia: wat is het?

Een hernia is het uitsteken van een tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf is een schijf die tussen de wervels zit. In de meeste gevallen komt een hernia voor in de rug of in de nek, maar er zijn ook andere plekken in het lichaam waar een hernia voor kan komen.

Het ontstaan van een hernia kent geen duidelijke oorzaken. Naar alle waarschijnlijkheid is het ontstaan van een hernia grotendeels gebaseerd op erfelijkheid. Er zijn ook andere zaken die een rol zouden kunnen spelen, zoals zwaar lichamelijk werk, stress, lang en vaak autorijden of roken.

hernia in je rug

Hernia: druk op de zenuwbanen

In de rug zitten wervels met daartussen verschillende tussenwervelschijven. Hiertussen zit een zachte gel die kan gaan uitpuilen.

Het uitpuilen van deze zachte gel wordt een hernia genoemd en kan vervelende gevolgen hebben voor het lichaam. Zo kan deze uitpuiling op een zenuwbaan gaan drukken en irriteren.

Zenuwbanen lopen van de rug tot in de voet. Dit verklaard waarom je met een hernia ook last kunt hebben in een been of voet. Er is bij klachten aan een voet of been niet altijd sprake van een hernia. In sommige gevallen gaat het hier om een ontsteking.

Dit zijn de klachten bij een hernia

Hoe herken je een hernia? Vaak voel je pijn in de onderrug, een been of één bil. Dit komt doordat de hernia op een zenuw drukt. Door de zenuwbanen kun je de pijn tot in het onderbeen of de voet voelen.

Het gaat om eens scherpe pijn die door bepaalde bewegingen of houdingen erger wordt. Liggen geeft in dit geval de minste pijn. Het pijnlijke been kan prikkelend aanvoelen; je hebt het gevoel alsof het been slaapt.

De meeste herniaklachten verdwijnen binnen een aantal weken. In enkele gevallen is een operatie nodig om de klachten te verhelpen.

Ervaar het zelf

Maak nu zelf kennis met lasertherapie en ervaar de kracht en werking van deze behandelmethode. Laat je terugbellen voor het maken van een afspraak of voor meer informatie.

Lasertherapie bewijst op veel terreinen haar waarde. Lees nu de ervaringsverhalen.

Tijdens ons eerste telefoongesprek was voor mij al duidelijk dat ik met iemand sprak die deskundig was. De uitleg, over de lasertherapie, was helder en ik kon gelukkig al meteen een afspraak maken. Alvorens de eerste behandeling begon werd mij exact uitgelegd hoe de laser werkte en hoe de behandeling er uit zou gaan zien. Ik had er wel vertrouwen in dat de pijn in mijn knie (artrose) met de tijd minder zou worden maar had nooit kunnen bedenken dat ik na de eerste sessie al pijnvrij naar huis kon rijden. Het is een aanrader voor alle mensen met pijn, die helaas niet doorverwezen worden door hun huisarts, die kennelijk niet weten, of niet willen weten, van deze lasertherapie!
John Brands - Utrecht