Home » Hernia behandelen » Herniabehandeling zonder operatie: bewegingspijn verminderen met lasertherapie

Herniabehandeling zonder operatie: bewegingspijn verminderen met lasertherapie

Een hernia is dusdanig vervelend, dat je er alles aan wilt doen om er snel vanaf te zijn. De klachten die de aandoening geven zijn vaak ernstig. Een operatie lijkt voor de hand te liggen, maar is dat altijd wel nodig? Niet altijd. Een herniabehandeling zonder operatie kan ook, bijvoorbeeld met lasertherapie.

Als je een hernia (hernia nuclei pulposi) hebt, ervaar je vaak een scherpe pijn in de bil of het been, uitstralend naar de voet. Sommige mensen hebben juist een dof gevoel. Dat komt doordat een uitstulping van de tussenwervelschijf op een zenuw drukt. Een hernia zit meestal in de lage rug. 

Bewegen helpt het herstel

Die uitstulping zorgt ervoor dat bewegen erg pijnlijk is. Mensen met een hernia liggen het liefst op bed, omdat dat het minste pijn doet. Toch is dat niet erg verstandig, want bewegen bespoedigt het herstel. Al doet het soms ontzettend zeer.

Wel of geen operatie?

Een hernia gaat bijna altijd vanzelf weer over, als je maar voldoende beweegt. Maar wanneer je ernstige klachten hebt, is het logisch dat je een operatie overweegt. Via een operatie wordt de uitpuiling verwijderd, waardoor de druk op de zenuw afneemt. 

Hernia behandelen zonder operatie

Soms heb je geen keuze en is een operatie onvermijdelijk. Bijvoorbeeld wanneer je geen controle meer hebt over de ontlasting. Wie langer dan twee maanden met bewegingsklachten kampt, kan in gesprek gaan met een neuroloog over zo’n operatie. Maar of dat zinvol is, is per situatie verschillend. 

Een operatie is immers behoorlijk ingrijpend. Je moet een MRI-scan laten maken om te zien waar de hernia precies zit. Ook zul je verdoofd moeten worden. Ook zul je na de operatie één à twee dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Revalidatie na een operatie duurt bovendien 6 tot 12 weken. 

Herniabehandeling zonder operatie

Heb je geen last van uitvalsverschijnselen, dan kun je ervoor kiezen om een alternatieve herniabehandeling te volgen. 

In dat geval zijn er gelukkig andere mogelijkheden. Een herniabehandeling zonder operatie bevat bijna altijd een vorm van bewegingstherapie. Bewegen is immers heel belangrijk, zo houd je de wervelkolom in beweging en kan het deel van de tussenwervelschijf dat uitsteekt weer terug op de plek komen. Lastig is dat bewegen vaak erg veel pijn doet. Kies daarom voor een combinatie met lasertherapie. Een laserbehandeling staat bekend om zijn pijnstillende werking, al bij de eerste behandeling.

Op zoek naar een herniabehandeling zonder operatie? Dit zijn de mogelijkheden. 

Fysiotherapie

Fysiotherapie is de meest gangbare therapie. Een behandeling met fysiotherapie begint altijd met rust. Daarna volgt een intensieve behandeling, eventueel in combinatie met zwemtherapie.

Manuele therapie

Een manueel therapeut gaat op zoek naar waar het draaipunt van jouw wervelkolom ligt. De behandeling bestaat uit voorzichtige bewegingen waarbij het draaipunt in de wervel wordt hersteld. 

Chiropractie

Afhankelijk van de ernst van de hernia, kan chiropractie overwogen worden. De chiropractor kan via drukbewegingen de beweging in de wervelkolom proberen te herstellen. Dit kan alleen als er sprake is van een lichte hernia. Als de klachten te ernstig zijn, verwijst hij of zij je door.

Epidurale infiltratie

Ook epidurale infiltratie kan verlichting bieden. Dit wordt door een arts gedaan. Met een lange, fijne naald wordt er medicatie toegediend tussen de wervels, net buiten het ruggenmerg. Over de timing van deze behandeling zijn de artsen het echter niet eens. 

Richtlijnen van pijnanesthesiologen wijzen erop dat het alleen zinvol is in de eerste drie maanden, maar ander onderzoek wijst juist uit dat het beter is de eerste twee maanden zo min mogelijk te behandelen. Bespreek met je eigen arts wat het beste is.

Minder pijn met lasertherapie

Bij alle behandelmethoden is een combinatie met lasertherapie heel goed mogelijk. Lasertherapie zorgt er al bij de eerste behandeling voor dat bewegen minder pijnlijk is. Bovendien krijgen alle cellen een energieboost door de laser. Dat komt onder andere door de toename van adenosine-tri-phosfaat (ATP), een energierijke stof die zich in de lichaamscellen bevindt. De toename van deze stof zorgt voor meer energie in de cellen, waardoor die worden aangezet tot een versneld herstelproces.

Dat effect merk je nog lang na de behandeling, tot wel zeven weken. Hier lees je meer over de werking van lasertherapie. 

Al na de eerste behandeling heb je minder pijn. Dat effect duurt zo’n 78 uur, de volgende afspraak maken we al binnen die tijd. Een behandeling van een hernia duurt gemiddeld drie weken, waarbij je drie à vier keer per week een laserbehandeling hebt. Na die periode kun je makkelijker bewegen, en dat is nodig voor het vervolgtraject met fysiotherapie.

Fysiotherapie en lasertherapie

Bij Lasertherapie Nederland kun je je hernia laten behandelen zonder operatie. We werken standaard met een combinatie van fysiotherapie en lasertherapie, met begeleiding van onze ervaren fysiotherapeuten. Kies je liever voor een andere vorm van behandeling, in combinatie met lasertherapie? Geen probleem, we gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Kom eens langs voor een eerste behandeling. Merk je geen effect, dan was de eerste behandeling gratis. Maak direct een afspraak.

Ervaar het zelf

Maak vrijblijvend kennis met lasertherapie. Niet tevreden na je proefbehandeling? Dan storten wij je geld terug. Ervaar zelf de kracht van lasertherapie. Maak direct een afspraak.

Lasertherapie bewijst op veel terreinen haar waarde. Lees nu de ervaringsverhalen.

Artrose in de knieën - Barbara

"Zeer professionele behandeling, en super vriendelijk personeel. De laserbehandeling zelf was pijnloos met direct merkbare verlichting in het behandelde gebied."

Hernia - Martijn

"Ruim tien jaar geleden kreeg ik een hernia, twee jaar laten en tweede. Ik werd twee keer geopereerd, maar de pijnklachten bleven. Ik heb alles geprobeerd: van acupunctuur tot body stress release. Niets hielp. Na een eerste lasertherapiebehandeling voelde ik direct verschil. Mensen geloven me soms niet, maar ik kan in principe alles weer. Dat had ik echt niet verwacht."

Lees het complete verhaal van Martijn.

Artrose in de vingers - Joke

"Zo’n vijf jaar geleden kreeg ik artrose in mijn vingers. Mijn vader en moeder hebben het ook, dus het kan iets genetisch zijn. Een geneesmiddel is er niet, en de alternatieve behandelingen werken vaak maar tijdelijk. Mijn man hoorde via zijn netwerk over lasertherapie. Ik heb de eerste behandeling gevolgd en voelde direct verschil. Het is niet alleen de pijn die minder is, ik heb ook meer kracht in mijn vingers. Daar word ik heel blij van. ”

Lees het complete verhaal van Joke. 

Heupklachten - Dick

"In augustus 2018 ben ik uit de mast van mijn boot gevallen op mijn heup en heb daarna pijn bij het lopen gekregen. ( 9 holes lopen op de golfbaan ging na 3 holes niet meer). Normaal heb ik na 2 weken geen pijn meer maar deze keer ging de pijn niet over. In maart 2019 ben ik door Caroline geholpen met Dry Needling techniek. Dit verlichtte de pijn slechts 2 dagen. Vervolgens heb ik een laser behandeling gekregen van 10 minuten op 8 watt vermogen. Dit hielp meteen en ik kon met gemak daarna 18 holes lopen."