Home » Hernia behandelen » Hernia behandelen zonder operatie: effectief met lasertherapie

Hernia behandelen zonder operatie: effectief met lasertherapie

Heb je meer dan 8 weken last van een hernia? Dan is de kans groot dat de mogelijkheid van een operatie wordt besproken. Een chirurg kan de knelling tussen wervels oplossen, maar zo’n ingreep brengt risico’s met zich mee. Gelukkig is er een optie om de hernia te behandelen zonder operatie. Ontdek de kracht van lasertherapie.

Als je een hernia (hernia nuclei pulposi) hebt, ervaar je vaak een scherpe pijn in de bil of het been, uitstralend naar de voet. Sommige mensen hebben juist een dof gevoel. Dat komt doordat een uitstulping van de tussenwervelschijf op een zenuw drukt.

Wel of geen operatie?

Een hernia gaat vaak vanzelf weer over, als je maar voldoende beweegt. Maar wanneer je ernstige klachten hebt, is het logisch dat je een operatie overweegt. Via een operatie wordt de uitpuiling verwijderd, waardoor de druk op de zenuw afneemt. 

Zo’n operatie is geen wondermiddel. Thuisarts.nl waarschuwt voor risico’s zoals infecties en uitval van de benen. Ook vraagt de operatie een periode van herstel.

De oplossing die lasertherapie biedt

Wil je herstellen van een hernia zonder operatie? Dan kan lasertherapie daar een belangrijke bijdrage aan leveren. De lasertechniek vermindert je pijn. Daardoor kun je effectief werken aan herstel, bijvoorbeeld met behulp van fysiotherapie.

Lasertherapie activeert bovendien je cellen. Je krijgt – op de plek waar het nodig is – meer energie om te herstellen. Bij lasertherapie vindt er geen aanraking plaats. Al na één behandeling merk je zelf hoeveel effect de laser voor jou heeft.

Ervaringen uit de praktijk

Lasertherapie kan operaties overbodig maken. Dat hebben we in de praktijk al meerdere keren gezien. Onze cliënt Martijn gaf een interview over zijn ervaring. Je kunt hier het complete verhaal lezen.

Een ervaringsverhaal is mooi, maar we laten je het liefste zelf ervaren of lasertherapie kan bijdragen aan de behandeling van jouw hernia. Maak vrijblijvend een afspraak. De eerste behandeling is gratis.


Achtergrond: bewegen bevordert het herstel

Bij een hernia kost het vaak grote moeite om te bewegen. Het is bovendien erg pijnlijk. Blijven liggen op bed lijkt aantrekkelijk, omdat dat het minste pijn doet. Toch is dat niet erg verstandig, want bewegen bespoedigt het herstel. Al doet het soms ontzettend zeer.

Hernia behandelen zonder operatie

Soms heb je geen keuze en is een operatie onvermijdelijk. Bijvoorbeeld wanneer je geen controle meer hebt over de ontlasting. Wie langer dan twee maanden met bewegingsklachten kampt, kan in gesprek gaan met een neuroloog over zo’n operatie. Maar of dat zinvol is, is per situatie verschillend. 

Een operatie is immers behoorlijk ingrijpend. Je moet een MRI-scan laten maken om te zien waar de hernia precies zit. Ook zul je verdoofd moeten worden. Ook zul je na de operatie één à twee dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Revalidatie na een operatie duurt bovendien 6 tot 12 weken. 

Hernia behandelen zonder operatie

Heb je geen last van uitvalsverschijnselen, dan kun je ervoor kiezen om een alternatieve herniabehandeling te volgen. 

In dat geval zijn er gelukkig andere mogelijkheden. Een herniabehandeling zonder operatie bevat bijna altijd een vorm van bewegingstherapie. Bewegen is immers heel belangrijk, zo houd je de wervelkolom in beweging en kan het deel van de tussenwervelschijf dat uitsteekt weer terug op de plek komen. Lastig is dat bewegen vaak erg veel pijn doet. Kies daarom voor een combinatie met lasertherapie. Een laserbehandeling staat bekend om zijn pijnstillende werking, al bij de eerste behandeling.

Op zoek naar een herniabehandeling zonder operatie? Dit zijn de mogelijkheden. 

Fysiotherapie

Fysiotherapie is de meest gangbare therapie. Een behandeling met fysiotherapie begint altijd met rust. Daarna volgt een intensieve behandeling, eventueel in combinatie met zwemtherapie.

Manuele therapie

Een manueel therapeut gaat op zoek naar waar het draaipunt van jouw wervelkolom ligt. De behandeling bestaat uit voorzichtige bewegingen waarbij het draaipunt in de wervel wordt hersteld. 

Chiropractie

Afhankelijk van de ernst van de hernia, kan chiropractie overwogen worden. De chiropractor kan via drukbewegingen de beweging in de wervelkolom proberen te herstellen. Dit kan alleen als er sprake is van een lichte hernia. Als de klachten te ernstig zijn, verwijst hij of zij je door.

Epidurale infiltratie

Ook epidurale infiltratie kan verlichting bieden. Dit wordt door een arts gedaan. Met een lange, fijne naald wordt er medicatie toegediend tussen de wervels, net buiten het ruggenmerg. Over de timing van deze behandeling zijn de artsen het echter niet eens. 

Richtlijnen van pijnanesthesiologen wijzen erop dat het alleen zinvol is in de eerste drie maanden, maar ander onderzoek wijst juist uit dat het beter is de eerste twee maanden zo min mogelijk te behandelen. Bespreek met je eigen arts wat het beste is.

Minder pijn met lasertherapie

Bij alle behandelmethoden is een combinatie met lasertherapie heel goed mogelijk. Lasertherapie zorgt er al bij de eerste behandeling voor dat bewegen minder pijnlijk is. Bovendien krijgen alle cellen een energieboost door de laser. Dat komt onder andere door de toename van adenosine-tri-phosfaat (ATP), een energierijke stof die zich in de lichaamscellen bevindt. De toename van deze stof zorgt voor meer energie in de cellen, waardoor die worden aangezet tot een versneld herstelproces.

Dat effect merk je nog lang na de behandeling, tot wel zeven weken. Hier lees je meer over de werking van lasertherapie. 

Al na de eerste behandeling heb je minder pijn. Dat effect duurt zo’n 78 uur, de volgende afspraak maken we al binnen die tijd. Een behandeling van een hernia duurt gemiddeld drie weken, waarbij je drie à vier keer per week een laserbehandeling hebt. Na die periode kun je makkelijker bewegen, en dat is nodig voor het vervolgtraject met fysiotherapie.

Fysiotherapie en lasertherapie

Bij Lasertherapie Nederland kun je je hernia laten behandelen zonder operatie. We werken standaard met een combinatie van fysiotherapie en lasertherapie, met begeleiding van onze ervaren fysiotherapeuten. Kies je liever voor een andere vorm van behandeling, in combinatie met lasertherapie? Geen probleem, we gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Kom eens langs voor een eerste behandeling. Merk je geen effect, dan was de eerste behandeling gratis. Maak direct een afspraak.

Ervaar het zelf

Maak nu zelf kennis met lasertherapie en ervaar de kracht en werking van deze behandelmethode. Laat je terugbellen voor het maken van een afspraak of voor meer informatie.

Lasertherapie bewijst op veel terreinen haar waarde. Lees nu de ervaringsverhalen.

Tijdens ons eerste telefoongesprek was voor mij al duidelijk dat ik met iemand sprak die deskundig was. De uitleg, over de lasertherapie, was helder en ik kon gelukkig al meteen een afspraak maken. Alvorens de eerste behandeling begon werd mij exact uitgelegd hoe de laser werkte en hoe de behandeling er uit zou gaan zien. Ik had er wel vertrouwen in dat de pijn in mijn knie (artrose) met de tijd minder zou worden maar had nooit kunnen bedenken dat ik na de eerste sessie al pijnvrij naar huis kon rijden. Het is een aanrader voor alle mensen met pijn, die helaas niet doorverwezen worden door hun huisarts, die kennelijk niet weten, of niet willen weten, van deze lasertherapie!
John Brands - Utrecht