Home » klachten » Chronische pijn: wat is het?

Chronische pijn: wat is het?

Het kan goed voorkomen dat je te maken krijgt met chronische pijn. Chronische pijn is pijn die langer aanhoudt dan normaal en waar je veel last van kunt hebben.

Deze pijn heeft een grote impact op alles in je leven: conditie, activiteiten, stemming en sociale contacten. Chronische pijn ontstaat vooral na het herstel van een ziekte of bij permanente beschadiging in het lichaam.

Er zijn verschillende manieren waarop deze acute pijn ontstaat: overbelasting, ontsteking, een ziekte of beschadiging van weefsel. Vaak zijn er behandelingen of medicijnen waardoor de oorzaak van de pijn aangepakt kan worden.

Het kan ook voorkomen dat er, zonder duidelijke oorzaak, nog steeds pijn is na behandeling of meer pijn dan je aanvankelijk had verwacht. In dit geval heb je te maken met chronische pijn. Deze pijn is vervelend en kan een belemmering vormen, zowel thuis als op het werk

chronische pijn

Hoe ontstaat chronische pijn?

Chronische pijn heeft geen duidelijke manier van ontstaan. In sommige gevallen blijven zenuwen overgevoelig terwijl de oorzaak is behandeld en genezen. Zenuwen blijven in dit geval pijnprikkels naar de hersenen sturen waardoor nog steeds een gevoel van pijn ontstaat.

In de meeste gevallen staat de pijn in relatie tot psychische en sociale factoren: alles heeft invloed op hoe je deze pijn ervaart maar ook hoe je ermee omgaat. Pijn kan hierdoor heviger zijn, maar ook langer duren of uitbreiden.

Het effect van afleiding en beweging

Onder andere aandacht, begrip, geruststelling, erkenning, afleiding en vertrouwen kunnen ervoor zorgen dat de pijn vermindert. Je omgeving en eigen psychische gesteldheid hebben een grote invloed op de ernst van chronische pijn.

Ook kan beweging een goede hulp zijn bij het verminderen van de klachten. Met de huisarts kun je vaak al een plan opstellen om toch te bewegen, ondanks de chronische pijn.

Ervaar het zelf

Maak nu zelf kennis met lasertherapie en ervaar de kracht en werking van deze behandelmethode. Laat je terugbellen voor het maken van een afspraak of voor meer informatie.

Lasertherapie bewijst op veel terreinen haar waarde. Lees nu de ervaringsverhalen.

Tijdens ons eerste telefoongesprek was voor mij al duidelijk dat ik met iemand sprak die deskundig was. De uitleg, over de lasertherapie, was helder en ik kon gelukkig al meteen een afspraak maken. Alvorens de eerste behandeling begon werd mij exact uitgelegd hoe de laser werkte en hoe de behandeling er uit zou gaan zien. Ik had er wel vertrouwen in dat de pijn in mijn knie (artrose) met de tijd minder zou worden maar had nooit kunnen bedenken dat ik na de eerste sessie al pijnvrij naar huis kon rijden. Het is een aanrader voor alle mensen met pijn, die helaas niet doorverwezen worden door hun huisarts, die kennelijk niet weten, of niet willen weten, van deze lasertherapie!
John Brands - Utrecht