Home » klachten » Carpaal Tunnelsyndroom: wat is het?

Carpaal Tunnelsyndroom: wat is het?

Het Carpaal Tunnelsyndroom is een aandoening in de carpale tunnel. Deze tunnel ligt aan de handpalmzijde van de pols en is een doorgang voor pezen en zenuwen die vanaf de onderarm naar de hand lopen.

Het komt weleens voor dat deze carpale tunnel te nauw is. Hierbij raakt de nervus medianus, een belangrijke zenuw in de hand, in de knel. Hierbij ontstaan klachten in de hand: dit wordt ook wel het Carpaal Tunnelsyndroom genoemd.

carpaal tunnelsyndroom in de hand

De klachten van het Carpaal Tunnelsyndroom

Met welke klachten heb je te maken wanneer je kampt met het Carpaal Tunnelsyndroom? De meest voorkomende klachten zijn pijn, tintelingen of een doof gevoel in de vingers en handpalm.

Je kunt ook klachten in de hele hand hebben die uitstralen naar de onderarm. De kracht in de duimspieren worden minder. Dit heeft als gevolg dat dingen uit je handen vallen.

Deze klachten komen in het begin vooral in de ochtend voor, maar komen later ook de hele dag terug. Het komt ook voor dat mensen met hevige klachten hun werk niet meer kunnen uitvoeren.

Het Carpaal Tunnelsyndroom kan bij iedereen ontstaan. Toch zijn er een aantal groepen waarbij het risico op dit syndroom extra groot is, waaronder mensen van 40 tot 60 jaar, (zwangere) vrouwen en mensen met reumatoïde artritis, diabetes of overgewicht.

Hoe ontstaat het Carpaal Tunnelsyndroom?

Er is maar een kleine zwelling nodig om de handzenuw in de carpale tunnel in de knel te laten komen. Deze zwelling ontstaat onder andere door lange tijd achter elkaar te typen.

Je pols maakt dan telkens dezelfde snelle bewegingen. Ook wanneer je de handen vaak lang ver naar voren of achteren gebogen houdt ontstaat er snel een zwelling, wat een beknelling in de carpale tunnel kan veroorzaken.

Tot slot zijn ook werkzaamheden waarbij de armen, polsen of handen te maken hebben met trillingen een belangrijke oorzaak van het Carpaal Tunnelsyndroom.

Ervaar het zelf

Maak nu zelf kennis met lasertherapie en ervaar de kracht en werking van deze behandelmethode. Laat je terugbellen voor het maken van een afspraak of voor meer informatie.

Lasertherapie bewijst op veel terreinen haar waarde. Lees nu de ervaringsverhalen.

Door Corona en overbelasting heb ik long-Covid ontwikkeld. Ik was totaal uitgeput. Ik ben gestart met fysio- en ergotherapie. Lasertherapie heeft een behoorlijke boost gegeven aan mijn herstel. Na enkele lichte bijwerkingen voelde ik mij na elke behandeling sterker. Minder moe, meer energie en de onregelmatige ademhaling en verstoorde nachtrust verdwenen. Ik kreeg een positieve stemming en ik geniet weer van wat ik doe. Mijn belastbaarheid is merkbaar toegenomen. Cognitief kan ik mij langer concentreren en weer combinaties maken. Lasertherapie bij praktijk Hoogendoorn is beproefd. De door hen gegeven informatie en hun betrokkenheid bij het verloop na elke behandeling gaf mij vertrouwen. Ook voor mij geldt nu: lasertherapie met resultaat. Aanbevolen!
Marianne S.