Home » klachten » Carpaal Tunnelsyndroom: wat is het?

Carpaal Tunnelsyndroom: wat is het?

Het Carpaal Tunnelsyndroom is een aandoening in de carpale tunnel. Deze tunnel ligt aan de handpalmzijde van de pols en is een doorgang voor pezen en zenuwen die vanaf de onderarm naar de hand lopen.

Het komt weleens voor dat deze carpale tunnel te nauw is. Hierbij raakt de nervus medianus, een belangrijke zenuw in de hand, in de knel. Hierbij ontstaan klachten in de hand: dit wordt ook wel het Carpaal Tunnelsyndroom genoemd.

carpaal tunnelsyndroom in de hand

De klachten van het Carpaal Tunnelsyndroom

Met welke klachten heb je te maken wanneer je kampt met het Carpaal Tunnelsyndroom? De meest voorkomende klachten zijn pijn, tintelingen of een doof gevoel in de vingers en handpalm.

Je kunt ook klachten in de hele hand hebben die uitstralen naar de onderarm. De kracht in de duimspieren worden minder. Dit heeft als gevolg dat dingen uit je handen vallen.

Deze klachten komen in het begin vooral in de ochtend voor, maar komen later ook de hele dag terug. Het komt ook voor dat mensen met hevige klachten hun werk niet meer kunnen uitvoeren.

Het Carpaal Tunnelsyndroom kan bij iedereen ontstaan. Toch zijn er een aantal groepen waarbij het risico op dit syndroom extra groot is, waaronder mensen van 40 tot 60 jaar, (zwangere) vrouwen en mensen met reumatoïde artritis, diabetes of overgewicht.

Hoe ontstaat het Carpaal Tunnelsyndroom?

Er is maar een kleine zwelling nodig om de handzenuw in de carpale tunnel in de knel te laten komen. Deze zwelling ontstaat onder andere door lange tijd achter elkaar te typen.

Je pols maakt dan telkens dezelfde snelle bewegingen. Ook wanneer je de handen vaak lang ver naar voren of achteren gebogen houdt ontstaat er snel een zwelling, wat een beknelling in de carpale tunnel kan veroorzaken.

Tot slot zijn ook werkzaamheden waarbij de armen, polsen of handen te maken hebben met trillingen een belangrijke oorzaak van het Carpaal Tunnelsyndroom.

Ervaar het zelf

Maak vrijblijvend kennis met lasertherapie. Niet tevreden na je proefbehandeling? Dan storten wij je geld terug. Ervaar zelf de kracht van lasertherapie. Maak direct een afspraak.

Lasertherapie bewijst op veel terreinen haar waarde. Lees nu de ervaringsverhalen.

Artrose in de knieën - Barbara

"Zeer professionele behandeling, en super vriendelijk personeel. De laserbehandeling zelf was pijnloos met direct merkbare verlichting in het behandelde gebied."

Hernia - Martijn

"Ruim tien jaar geleden kreeg ik een hernia, twee jaar laten en tweede. Ik werd twee keer geopereerd, maar de pijnklachten bleven. Ik heb alles geprobeerd: van acupunctuur tot body stress release. Niets hielp. Na een eerste lasertherapiebehandeling voelde ik direct verschil. Mensen geloven me soms niet, maar ik kan in principe alles weer. Dat had ik echt niet verwacht."

Lees het complete verhaal van Martijn.

Artrose in de vingers - Joke

"Zo’n vijf jaar geleden kreeg ik artrose in mijn vingers. Mijn vader en moeder hebben het ook, dus het kan iets genetisch zijn. Een geneesmiddel is er niet, en de alternatieve behandelingen werken vaak maar tijdelijk. Mijn man hoorde via zijn netwerk over lasertherapie. Ik heb de eerste behandeling gevolgd en voelde direct verschil. Het is niet alleen de pijn die minder is, ik heb ook meer kracht in mijn vingers. Daar word ik heel blij van. ”

Lees het complete verhaal van Joke. 

Heupklachten - Dick

"In augustus 2018 ben ik uit de mast van mijn boot gevallen op mijn heup en heb daarna pijn bij het lopen gekregen. ( 9 holes lopen op de golfbaan ging na 3 holes niet meer). Normaal heb ik na 2 weken geen pijn meer maar deze keer ging de pijn niet over. In maart 2019 ben ik door Caroline geholpen met Dry Needling techniek. Dit verlichtte de pijn slechts 2 dagen. Vervolgens heb ik een laser behandeling gekregen van 10 minuten op 8 watt vermogen. Dit hielp meteen en ik kon met gemak daarna 18 holes lopen."