Home » klachten » Artrose: wat is het?

Artrose: wat is het?

Bij artrose is er sprake van een verandering in de gewrichten. Voor veel mensen staat artrose gelijk aan de slijtage van de gewrichten. Dit is niet het geval. Wat is artrose precies?

Een gewricht is de verbinding tussen twee botten. Aan het einde van ieder bot zit een kleine laag kraakbeen dat ervoor zorgt dat de gewrichten makkelijk buigen, strekken of draaien.

In het geval van artrose is het kraakbeen verdund waardoor de oppervlakte onregelmatig is. Gewrichten buigen, strekken of draaien hierdoor minder goed.

Er is geen duidelijke oorzaak van artrose. In sommige gevallen kan het ontstaan na beschadiging van een gewricht, bijvoorbeeld door een ongeval. Er zijn enkele groepen waarbij deze aandoening vaak voorkomt.

Het gaat hierbij vooral om mensen vanaf 45 jaar, mensen met overgewicht en mensen met een beroep waarbij er sprake is van belasting van de gewrichten. Je kunt ook erfelijke aanleg hebben voor artrose.

artrose in knie

Hoe kun je artrose herkennen?

Artrose kent een aantal verschijnselen. Het komt in de eerste plaats vooral voor in de heupen, knieën, onderaan de duim en aan de eindkootjes van de vingers. Ook in de schouder of rug kun je last krijgen van artrose.

De klachten van artrose zijn vaak het meest heftig wanneer je een tijdje stil hebt gezeten of ‘s ochtends na het opstaan. De artrose kan naarmate de tijd verstrijkt erger worden en zich uitbreiden met verschillende klachten, waaronder stijfheid en lichte zwelling.

Het verminderen van artrose

Er is geen definitieve genezing van artrose, wel kun je de klachten aanzienlijk verminderen door bepaalde behandelingen. Ook beweging speelt een grote rol in het verminderen van de klachten.

Bewegen voorkomt onder andere dat klachten verergeren of terugkomen. Getrainde spieren geven meer stevigheid; hierdoor verdragen gewrichten de pijn beter. Het is wel belangrijk om de spieren niet te overbelasten.

Ervaar het zelf

Maak vrijblijvend kennis met lasertherapie. Niet tevreden na je proefbehandeling? Dan storten wij je geld terug. Ervaar zelf de kracht van lasertherapie. Maak direct een afspraak.

Lasertherapie bewijst op veel terreinen haar waarde. Lees nu de ervaringsverhalen.

Artrose in de knieën - Barbara

"Zeer professionele behandeling, en super vriendelijk personeel. De laserbehandeling zelf was pijnloos met direct merkbare verlichting in het behandelde gebied."

Hernia - Martijn

"Ruim tien jaar geleden kreeg ik een hernia, twee jaar laten en tweede. Ik werd twee keer geopereerd, maar de pijnklachten bleven. Ik heb alles geprobeerd: van acupunctuur tot body stress release. Niets hielp. Na een eerste lasertherapiebehandeling voelde ik direct verschil. Mensen geloven me soms niet, maar ik kan in principe alles weer. Dat had ik echt niet verwacht."

Lees het complete verhaal van Martijn.

Artrose in de vingers - Joke

"Zo’n vijf jaar geleden kreeg ik artrose in mijn vingers. Mijn vader en moeder hebben het ook, dus het kan iets genetisch zijn. Een geneesmiddel is er niet, en de alternatieve behandelingen werken vaak maar tijdelijk. Mijn man hoorde via zijn netwerk over lasertherapie. Ik heb de eerste behandeling gevolgd en voelde direct verschil. Het is niet alleen de pijn die minder is, ik heb ook meer kracht in mijn vingers. Daar word ik heel blij van. ”

Lees het complete verhaal van Joke. 

Heupklachten - Dick

"In augustus 2018 ben ik uit de mast van mijn boot gevallen op mijn heup en heb daarna pijn bij het lopen gekregen. ( 9 holes lopen op de golfbaan ging na 3 holes niet meer). Normaal heb ik na 2 weken geen pijn meer maar deze keer ging de pijn niet over. In maart 2019 ben ik door Caroline geholpen met Dry Needling techniek. Dit verlichtte de pijn slechts 2 dagen. Vervolgens heb ik een laser behandeling gekregen van 10 minuten op 8 watt vermogen. Dit hielp meteen en ik kon met gemak daarna 18 holes lopen."