Home » klachten » Artrose: wat is het?

Artrose: wat is het?

Bij artrose is er sprake van een verandering in de gewrichten. Voor veel mensen staat artrose gelijk aan de slijtage van de gewrichten. Dit is niet het geval. Wat is artrose precies?

Een gewricht is de verbinding tussen twee botten. Aan het einde van ieder bot zit een kleine laag kraakbeen dat ervoor zorgt dat de gewrichten makkelijk buigen, strekken of draaien.

In het geval van artrose is het kraakbeen verdund waardoor de oppervlakte onregelmatig is. Gewrichten buigen, strekken of draaien hierdoor minder goed.

Er is geen duidelijke oorzaak van artrose. In sommige gevallen kan het ontstaan na beschadiging van een gewricht, bijvoorbeeld door een ongeval. Er zijn enkele groepen waarbij deze aandoening vaak voorkomt.

Het gaat hierbij vooral om mensen vanaf 45 jaar, mensen met overgewicht en mensen met een beroep waarbij er sprake is van belasting van de gewrichten. Je kunt ook erfelijke aanleg hebben voor artrose.

artrose in knie

Hoe kun je artrose herkennen?

Artrose kent een aantal verschijnselen. Het komt in de eerste plaats vooral voor in de heupen, knieën, onderaan de duim en aan de eindkootjes van de vingers. Ook in de schouder of rug kun je last krijgen van artrose.

De klachten van artrose zijn vaak het meest heftig wanneer je een tijdje stil hebt gezeten of ‘s ochtends na het opstaan. De artrose kan naarmate de tijd verstrijkt erger worden en zich uitbreiden met verschillende klachten, waaronder stijfheid en lichte zwelling.

Het verminderen van artrose

Er is geen definitieve genezing van artrose, wel kun je de klachten aanzienlijk verminderen door bepaalde behandelingen. Ook beweging speelt een grote rol in het verminderen van de klachten.

Bewegen voorkomt onder andere dat klachten verergeren of terugkomen. Getrainde spieren geven meer stevigheid; hierdoor verdragen gewrichten de pijn beter. Het is wel belangrijk om de spieren niet te overbelasten.

Ervaar het zelf

Maak vrijblijvend kennis met lasertherapie. Niet tevreden na je proefbehandeling? Dan storten wij je geld terug. Ervaar zelf de kracht van lasertherapie. Maak direct een afspraak.

Lasertherapie bewijst op veel terreinen haar waarde. Lees nu de ervaringsverhalen.

Reinier Bruggeman (73) werd het afgelopen jaar steeds vaker wakker van pijnscheuten in zijn wijsvinger. In deze krant ontdekte hij een nieuwe behandelmethode: lasertherapie. Hij wilde het graag uitproberen en belde voor een afspraak. Inmiddels is hij na 5 behandelingen volledig pijnvrij. Ook heeft hij zijn nachtrust weer gevonden. Lees het hele artikel.