Home » klachten » Artrose: wat is het?

Artrose: wat is het?

Bij artrose is er sprake van een verandering in de gewrichten. Voor veel mensen staat artrose gelijk aan de slijtage van de gewrichten. Dit is niet het geval. Wat is artrose precies?

Een gewricht is de verbinding tussen twee botten. Aan het einde van ieder bot zit een kleine laag kraakbeen dat ervoor zorgt dat de gewrichten makkelijk buigen, strekken of draaien.

In het geval van artrose is het kraakbeen verdund waardoor de oppervlakte onregelmatig is. Gewrichten buigen, strekken of draaien hierdoor minder goed.

Er is geen duidelijke oorzaak van artrose. In sommige gevallen kan het ontstaan na beschadiging van een gewricht, bijvoorbeeld door een ongeval. Er zijn enkele groepen waarbij deze aandoening vaak voorkomt.

Het gaat hierbij vooral om mensen vanaf 45 jaar, mensen met overgewicht en mensen met een beroep waarbij er sprake is van belasting van de gewrichten. Je kunt ook erfelijke aanleg hebben voor artrose.

artrose in knie

Hoe kun je artrose herkennen?

Artrose kent een aantal verschijnselen. Het komt in de eerste plaats vooral voor in de heupen, knieën, onderaan de duim en aan de eindkootjes van de vingers. Ook in de schouder of rug kun je last krijgen van artrose.

De klachten van artrose zijn vaak het meest heftig wanneer je een tijdje stil hebt gezeten of ‘s ochtends na het opstaan. De artrose kan naarmate de tijd verstrijkt erger worden en zich uitbreiden met verschillende klachten, waaronder stijfheid en lichte zwelling.

Het verminderen van artrose

Er is geen definitieve genezing van artrose, wel kun je de klachten aanzienlijk verminderen door bepaalde behandelingen. Ook beweging speelt een grote rol in het verminderen van de klachten.

Bewegen voorkomt onder andere dat klachten verergeren of terugkomen. Getrainde spieren geven meer stevigheid; hierdoor verdragen gewrichten de pijn beter. Het is wel belangrijk om de spieren niet te overbelasten.

Ervaar het zelf

Maak nu zelf kennis met lasertherapie en ervaar de kracht en werking van deze behandelmethode. Laat je terugbellen voor het maken van een afspraak of voor meer informatie.

Lasertherapie bewijst op veel terreinen haar waarde. Lees nu de ervaringsverhalen.

Tijdens ons eerste telefoongesprek was voor mij al duidelijk dat ik met iemand sprak die deskundig was. De uitleg, over de lasertherapie, was helder en ik kon gelukkig al meteen een afspraak maken. Alvorens de eerste behandeling begon werd mij exact uitgelegd hoe de laser werkte en hoe de behandeling er uit zou gaan zien. Ik had er wel vertrouwen in dat de pijn in mijn knie (artrose) met de tijd minder zou worden maar had nooit kunnen bedenken dat ik na de eerste sessie al pijnvrij naar huis kon rijden. Het is een aanrader voor alle mensen met pijn, die helaas niet doorverwezen worden door hun huisarts, die kennelijk niet weten, of niet willen weten, van deze lasertherapie!
John Brands - Utrecht