Home » Hernia behandelen » Herniabehandeling met lasertherapie: kom weer in beweging

Herniabehandeling met lasertherapie: kom weer in beweging

Wie een hernia heeft of heeft gehad weet dat die je dagelijkse leven beheerst. De aandoening beperkt je bewegingsvrijheid. Logisch dus, dat je er zo snel mogelijk vanaf wilt. Een herniabehandeling kun je met wel de helft verkorten via fysiotherapie in combinatie met lasertherapie.

Een hernia (hernia nuclei pulposi) is een uitstulping van de tussenwervelschijf die druk geeft op de zenuw in je wervelkanaal. Dat zorgt ervoor dat de elastische kern is gaan uitpuilen. Je ervaart een stekende pijn in één bil of been. Vaak gaat de hernia gepaard met uitstralende pijn richting de voet, anderen hebben juist een dof gevoel in het been. 

Een arts en fysiotherapeut kunnen een hernia vaststellen via lichamelijk onderzoek. Een MRI kan zekerheid geven en geeft inzicht over de precieze plek van de hernia. Door de pijn lukt het de meeste patiënten niet lang te zitten of te werken. Liggen en lopen doen vaak het minste pijn. Het is juist zo belangrijk om te blijven bewegen.

Pijnstilling bij een hernia

Pijnstilling is dus van groot belang bij een herniabehandeling. Dat kan natuurlijk via medicijnen, maar lasertherapie is een goed alternatief. Daarvan is bekend dat die het herstel bevordert en de pijn stilt, al tijdens de behandeling. Het effect ervan merk je nog 78 uur na de behandeling. In die tijd kun je makkelijker bewegen, en dat is weer goed voor het herstel. 

Herniabehandeling met lasertherapie

De meeste mensen zijn bij een normale herniabehandeling binnen 12 weken hersteld. Bij hen is meestal geen operatie nodig. Maar een kwart van de patiënten doet er veel langer over. Die zijn al met al zo’n jaar zoet mee. 

Herniabehandeling met of zonder operatie

Wie na die 12 weken nog veel klachten heeft, kan een operatie overwegen. Artsen opereren tegenwoordig niet alleen bij verlamming, je komt al eerder in aanmerking. Als er sprake is van incontinentie, dan is een operatie onvermijdelijk. In andere gevallen is het niet altijd nodig en ook niet altijd even zinvol. 

In andere gevallen kan een alternatieve herniabehandeling ook uitkomst bieden. Lasertherapie in combinatie met fysiotherapie is zo’n alternatief. In onze praktijk zien we dat hernia’s sneller herstellen wanneer voor een combinatie met lasertherapie wordt gekozen. 

Soms is een operatie noodzakelijk

Overigens is het niet altijd mogelijk om een operatie te vermijden. Heb je problemen met ontlasting en urineren, dan is een operatie noodzakelijk. Maar in veel andere gevallen is dus goed mogelijk om een hernia te behandelen zonder operatie. Dat geldt ook voor mensen die meerdere hernia’s hebben.

In beide gevallen kan lasertherapie de hersteltijd aanzienlijk verkorten. Dat komt doordat het bewegen wordt vergemakkelijkt, maar ook doordat het laserlicht bijdraagt aan het herstel van de cellen. De uitpuilende schijf die tussen de wervels zit en op de zenuw drukt zal daardoor eerder weer op z’n plek terechtkomen. Bij ernstigere klachten kun je al binnen een half jaar weer op de been zijn, waar de prognose anders een jaar is. En ook bij de lichtere hernia’s is de hersteltijd aanzienlijk korter.

Minder pijn en sneller herstel

Al bij de eerste laserbehandeling merk je dat bewegen minder pijnlijk is. Daarnaast krijgen alle cellen een energieboost door de laser. Dat komt onder andere door de toename van adenosine-tri-phosfaat (ATP), een energierijke stof die zich in de lichaamscellen bevindt. De toename van deze stof zorgt voor meer energie in de cellen, waardoor het herstelproces versnelt. Dat effect werkt nog lang door na de behandeling, tot wel zeven weken. Hier lees je meer over de werking van lasertherapie. 

De pijnstillende werking duurt dus ruim drie dagen, de volgende afspraak maken we al binnen die tijd. Een behandeling van een hernia duurt gemiddeld drie weken, waarbij je drie à vier keer per week een laserbehandeling hebt. Na die periode kun je makkelijker bewegen, en dat is nodig voor het vervolgtraject met fysiotherapie.

Diep onder het weefsel

We maken we gebruik van een deep-tissuelaser, waarmee we tot wel 8 centimeter diep onder de huid kunnen komen. Dat is diep genoeg om bij de hernia te komen. De plek kan dus van buitenaf, via de huid, behandeld worden, zonder dat we het lichaam hoeven binnen te dringen.

Combinatietherapie

Een herniabehandeling bij Lasertherapie Nederland is altijd een combinatie van fysiotherapie en lasertherapie. De behandeling begint met enkele laserbehandelingen, daarna volgt een regulier fysiotraject met een ervaren fysiotherapeut. Door de pijnstillende werking van de lasertherapie gaat het bewegen je direct al makkelijker af. Je herstelt sneller door de ontstekingsremmende werking en de toename van onder andere ATP. Die zorgt voor zelfherstellende processen in de cellen. Je bent dus een stuk sneller weer op de been.

Ervaar de werking zelf, het is geheel vrijblijvend. Merk je geen effect na de eerste behandeling, dan was die gratis. Maak direct een afspraak.

Ervaar het zelf

Maak vrijblijvend kennis met lasertherapie. Niet tevreden na je proefbehandeling? Dan storten wij je geld terug. Ervaar zelf de kracht van lasertherapie. Maak direct een afspraak.

Lasertherapie bewijst op veel terreinen haar waarde. Lees nu de ervaringsverhalen.

Reinier Bruggeman (73) werd het afgelopen jaar steeds vaker wakker van pijnscheuten in zijn wijsvinger. In deze krant ontdekte hij een nieuwe behandelmethode: lasertherapie. Hij wilde het graag uitproberen en belde voor een afspraak. Inmiddels is hij na 5 behandelingen volledig pijnvrij. Ook heeft hij zijn nachtrust weer gevonden. Lees het hele artikel.