Home » Artrose » Lasertherapie als aanvulling op je reguliere artrosebehandeling

Lasertherapie als aanvulling op je reguliere artrosebehandeling

Als je last hebt van artrose, belemmert dat je in het dagelijks leven. Je voelt het als je ’s ochtends opstaat, of als je het aangedane gewricht een tijdje niet hebt gebruikt. Soms kan de pijn zelfs zo erg zijn, dat je het ook voelt als je stilzit. Artrose behandelen door middel van lasertherapie helpt om de pijn te verlichten.

Mensen met artrose kunnen de volgende klachten hebben:

  • Pijn bij het opstaan
  • Pijn bij belasting
  • Minder goed bewegen
  • Stijfheid
  • Krakende gewrichten
  • Zwellingen van gewrichten
  • Verandering in lichaamshouding

Diagnose

Via lichamelijk onderzoek kan de huisarts of fysiotherapeut vaststellen of er sprake is van artrose. Die kijkt dan vaak naar de aanwezigheid van bijvoorbeeld krakende gewrichten en botuitgroeisels. Vaak is zo’n lichamelijk onderzoek voldoende om de aandoening vast te stellen. Voor een definitieve diagnose worden vaak röntgenfoto’s gemaakt. Artrose is overigens een vorm van reuma, maar geen ontstekingsreuma, zoals reumatoïde artritis. Al kan artritis wel aanleiding zijn voor artrose.

Artrose behandelen

De aandoening komt vaak voor in de heup, knie, duim, de eindkootjes van de vingers of de grote teen. Kraakbeen groeit niet vanzelf weer terug. Artrose is daarom ook moeilijk te behandelen, en elke plek vraagt om een andere aanpak. Vaak komt er een reumatoloog of orthopedisch chirurg aan te pas. Heb je artrose aan de handen, dan kun je soms ook terecht bij een plastisch chirurg.

aanvullende artrosebehandeling

In alle gevallen blijkt beweging mensen met artrose te helpen. Onderdeel van de behandeling is daarom ook vrijwel altijd oefentherapie of fysiotherapie. Door oefeningen te doen versterk je de spieren, die daardoor de belasting beter opvangen. Zo komt er minder belasting op het gewricht. Wel moet je oppassen dat je niet te veel wil doen. Balans tussen belasting en belastbaarheid van een gewricht is belangrijk om verergering van artrose te voorkomen.

Pijn verminderen bij artrose

Omdat bewegen vaak pijn doet, kun je lasertherapie volgen als aanvulling op de fysiotherapie. Het is namelijk bekend dat een laserbehandeling de pijn verlicht. Dat komt onder andere door de ontstekingsremmende werking. Je kunt de lasertherapie combineren met fysiotherapie. Je werkt dan op twee manieren aan de pijn: door te bewegen en door de pijn te verminderen.

De pijnstillende werking van lasertherapie werkt tot wel 78 uur na de behandeling. Je kunt dan makkelijker bewegen, en dat is handig voor als je wilt afvallen of je spieren wilt versterken. Nog binnen de 78 uur is meestal een nieuwe behandeling gepland. Zo heb je dus minimale pijn terwijl je werkt aan je klachten.

Oorzaken van artrose

De oorzaak van artrose is onbekend. Wel kennen we de volgende risicofactoren:

Leeftijd
Mensen die ouder zijn krijgen vaker artrose. Al komt het ook bij jongere mensen voor.

Gewicht
Als je last hebt van overgewicht, heb je meer kans op artrose. De gewrichten krijgen dan meer te verduren.  

Erfelijke aanleg
Verdikte knokkels (artrose in de vingers) komen in sommige families vaker voor. Sommige mensen zijn geboren met een afwijking van het gewricht, bijvoorbeeld heupdysplasie. Hierdoor is artrose aan de heup al op jonge leeftijd aanwezig.

Een zwaar fysiek beroep
We zien dat mensen die een zwaar fysiek beroep beoefenen, eerder artrose krijgen. Deze mensen belasten hun gewrichten meer dan mensen met een licht beroep

Een eerdere blessure
Wie eens een blessure heeft gehad aan een gewricht, krijgt eerder last van artrose. Deze mensen hebben vaak alleen last van dat ene gewricht, de kans op artrose in een ander gewricht is dan kleiner.

Andere reumatische klachten
Heb je ook ontstekingsreuma, dan heb je een grotere kans op artrose.

Lasertherapie bij artrose

Wil je graag van de pijn af? De fysiotherapeuten van Lasertherapie Nederland helpen je daarbij via een laserbehandeling. De laser helpt de pijn te verminderen, als aanvulling of juist in plaats van pijnstillers. Doordat de pijn vermindert, kun je makkelijker bewegen. En dat is weer goed voor de aanpak van de artrose. 

De ervaring leert dat het verstevigen van de spieren een positief effect heeft op artrose. Dat geldt ook voor mensen die gewicht verliezen. Het zorgt ervoor dat de gewrichten minder belast worden, waardoor je minder last hebt van pijn en stijfheid. Daarnaast zorgt de laser ervoor dat de cellen aan het werk worden gezet voor het herstel van de beschadigde cellen. Dit zorgt dus ook voor een effect op langere termijn. 

De lasertherapie helpt je dus letterlijk weer op de been. En dat is op alle fronten goed: zo heb je weer de kracht om de spieren te verstevigen en kun je misschien ook wat afvallen. Dat heeft allemaal een positief effect op de artrose. 

Hoe gaat een behandeling van artrose?

Het liefst willen we dat je zo snel mogelijk weer in beweging komt. Kies je voor lasertherapie, dan begint je behandeling ook direct bij de eerste afspraak.

Als je voor de eerste keer bij ons komt, volgt er een lichamelijk onderzoek. De aangedane gewrichten worden qua beweeglijkheid, zwelling, warmte en pijn in kaart gebracht. . Ook krijg je een uitgebreide uitleg over de werking van lasertherapie, zodat je weet wat er in je lichaam gebeurt tijdens de behandeling. 

Belangrijk bij de behandeling is dat de aangedane plek ontbloot is, zodat de laser goed onder de huid kan doordringen en bij de artrose kan komen. Vervolgens masseert de therapeut het apparaat met een draaiende beweging over de huid. Dat is heel zacht en pijnloos, het enige wat je voelt is een aangename warmte van de laser. 

Hoe lang de behandeling duurt hangt af van de ernst en locatie van je artrose. Gemiddeld duurt de behandeling zo’n 10 minuten. Je voelt soms al tijdens de behandeling de pijn wegtrekken, dat effect houdt tot wel 78 uur aan. Binnen die tijd heb je alweer een nieuwe afspraak. 

Langdurige behandeling

Van artrose herstel je niet zomaar. Lasertherapie kan je wel helpen om de pijn te verlichten, zodat je weer gemakkelijker kunt bewegen. Daarom bestaat een laserbehandeling voor artrose uit pijnbestrijding. Ook werkt lasertherapie voor het zelfherstellend vermogen van het lichaam op celniveau. Dat vertraagt het proces. Na de eerste serie behandelingen volgt er soms een onderhoudsbehandeling van één keer per vier of zes weken. Hiervoor geldt een aangepast tarief. Vraag daarom naar de mogelijkheden.

Waarom Lasertherapie Nederland?

We zien graag dat je zo snel mogelijk weer in de benen bent. Dat doen we vanuit een intrinsieke motivatie, we willen graag dat het goed met je gaat. Daarom beginnen we direct met een laserbehandeling. Dit zijn de voordelen om bij Lasertherapie Nederland te komen.

Snel op afspraak
Als je pijn hebt wil je zo snel mogelijk hulp, je kunt bij ons dan ook nog binnen enkele dagen terecht. Je krijgt dan bovendien meteen je eerste laserbehandeling, zodat het gelijk effect heeft.

Persoonlijke aandacht
Misschien heb je al van alles geprobeerd om van je artrose af te komen. Dan is het belangrijk dat je je gezien voelt. Bij ons krijg je persoonlijke aandacht, zodat je je snel thuis voelt.

Snel resultaat
Al tijdens de behandeling heb je minder last van je artrose. Dat komt door de pijnstillende werking van de laser. Je hebt dus meteen profijt van de behandeling.

Zelf minder pijn ervaren?

Ben je benieuwd naar de effecten van lasertherapie? Vraag persoonlijk advies van onze deskundige fysiotherapeuten of maak direct een afspraak

Ervaar het zelf

Maak nu zelf kennis met lasertherapie en ervaar de kracht en werking van deze behandelmethode. Laat je terugbellen voor het maken van een afspraak of voor meer informatie.

Lasertherapie bewijst op veel terreinen haar waarde. Lees nu de ervaringsverhalen.

Door Corona en overbelasting heb ik long-Covid ontwikkeld. Ik was totaal uitgeput. Ik ben gestart met fysio- en ergotherapie. Lasertherapie heeft een behoorlijke boost gegeven aan mijn herstel. Na enkele lichte bijwerkingen voelde ik mij na elke behandeling sterker. Minder moe, meer energie en de onregelmatige ademhaling en verstoorde nachtrust verdwenen. Ik kreeg een positieve stemming en ik geniet weer van wat ik doe. Mijn belastbaarheid is merkbaar toegenomen. Cognitief kan ik mij langer concentreren en weer combinaties maken. Lasertherapie bij praktijk Hoogendoorn is beproefd. De door hen gegeven informatie en hun betrokkenheid bij het verloop na elke behandeling gaf mij vertrouwen. Ook voor mij geldt nu: lasertherapie met resultaat. Aanbevolen!
Marianne S.