Lasertherapie in Twello

Verminder pijn en ontstekingen

 

Direct contact

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please enter a valid phone number.

Artrose
Artrose is een vorm van veelvoorkomende vorm van reuma. De ziekte zorgt ervoor dat de gewrichten en de lichaamsdelen die hieraan verbonden zijn pijnlijk kunnen aanvoelen. Door artrose kan het kraakbeen worden aangetast waardoor de kwaliteit van gewrichten aanzienlijk minder kan worden. Er wordt niet van slijtage van de gewrichten gesproken als het om artrose gaat.

Dat is wel wat veel mensen denken. Bij verandert het kraakbeen door verzuring. De gewrichten in ons lichaam zijn scharnierpunten waar botten op elkaar aansluiten. Tussen de gewrichten zit kraakbeen om soepel te kunnen bewegen. Dat kraakbeen is glad en fungeert als dempend materiaal tussen de botten.

Wat gebeurt er bij artrose?
Als er sprake is van artrose, dan wordt het kraakbeen dat tussen de gewrichten zit aangetast. Dit komt door verzuring die de samenstelling van het kraakbeen veranderd. Waar het kraakbeen voorheen glad was, zal het door de verzuring oneffen worden. Na langere tijd kan het zelfs onregelmatig worden.

Het bewegen van de gewrichten waarin de verzuring is opgetreden is hierdoor pijnlijk. In het ergste geval kan het kraakbeen door broosheid zelfs breken. Dat is nog pijnlijker omdat de botten dan tegen elkaar aankomen. Hierdoor kunnen de botten zelf ook beschadigen en kunnen er vergroeiingen ontstaan.

Hoe ontstaat artrose?
Er zijn verschillende oorzaken te benoemen voor artrose, al is het niet vaak specifiek te benoemen. De ziekte kan voor een deel erfelijk zijn, dus al vanaf de geboorte meegegeven in de genen. Uit onderzoek is onder meer gebleken dat vrouwen 2 tot 3 keer vaker kans hebben op artrose dan mannen. De aandoening komt ook veelvuldig voor bij ouders, maar is ondanks dat geen ouderdomsziekte. Een bepaalde levensstijl kan ervoor zorgen dat artrose sneller ontwikkeld wordt.

Dat kan bijvoorbeeld als er sprake is van overgewicht. Gewrichten worden daardoor extra belast waardoor kraakbeen ook meer te verduren krijgt. Zwaar werk en intensief sporten kunnen ook de oorzaak zijn.

Hoe herken je artrose?
De klachten die bij artrose passen zijn uiteenlopend. Er zijn verschillende soorten klachten die veelvuldig voorkomen en sommigen iets minder. Het is afhankelijk van de staat van het lichaam, de gewrichten en hoe ver de aandoening gevorderd is. Veelvoorkomende klachten zijn pijnlijke gewrichten. Dit kan bijvoorbeeld pijn zijn tijdens het lopen of als de gewrichten extra worden belast. De pijn kan ook ontstaan door ontstekingen in de gewrichten.

Stijfheid is ook een kenmerk van artrose. Dat kan ook op verschillende manieren tot uiting komen. Dit kan bijvoorbeeld stijfheid zijn in de ochtend, doordat het lichaam lange tijd in rust is geweest of doordat de gewrichten niet meer goed kunnen bewegen. In enkele gevallen kunnen de gewrichten ook krakende geluiden maken, kunnen er zwellingen ontstaan, vergroeiingen van het bot en kan de houding van het lichaam uiteindelijk veranderen.

Behandelen van artrose
Artrose kan op verschillende manieren behandeld worden. Het is afhankelijk van de situatie en de status van de aandoening welke behandeling het beste kan worden toegepast. Hieronder lees je een aantal manieren om artrose te behandelen en de ongemakken te verminderen.

Gezonder leven

Ongeacht welke oorzaak er gesteld is, kan een andere manier van leven al een hoop verandering brengen. De pijn kan verminderd worden door gezonder te leven en beter te bewegen. Dat is zeker het geval als de ziekte is ontstaan door toedoen van overgewicht. Het is dan belangrijk je afvalt om het lichaam en de gewrichten minder te belasten. Meer bewegen op de juiste manier is hier ook een onderdeel van. Pijn en stijfheid kunnen hiermee worden verminderd.

 

Therapie

Als er sprake is van klachten die langere tijd aanhouden, dan kan therapie een oplossing zijn. Er zijn verschillende soorten therapie die kunnen helpen bij het in beweging blijven. Dit kan met podotherapie, ergotherapie of fysiotherapie. Door de therapie kun je leren om op de juiste manier te bewegen zodat spieren, pezen, botten en gewrichten sterk blijven. Gebruikmaken van ergotherapie is een stapje verder. Dan wordt er gekeken naar aanpassingen in het dagelijks leven om het gemakkelijker te maken om de dag door te komen.

 

Medicijnen

Als andere behandelingen niet aanslaan of amper effect hebben, dan kan er in overleg met een huisarts of specialist worden gekozen voor het gebruik van medicatie. Dat kunnen verschillende soorten medicatie zijn zoals pijnstiller of ontstekingsremmers. Voedingssupplementen kunnen ook onderdeel zijn van de behandeling van artrose. Die kunnen een bijdrage leveren aan het verminderen van klachten.

Sportblessure
Sportblessures zijn pijnlijk en kunnen op verschillende manieren ontstaan. Door te sporten maak je gebruik van je hele lichaam en kunnen bepaalde spieren worden overbelast. Hierdoor kan een blessure ontstaan die, afhankelijk van de kwetsuur, lang kan duren.

Behandelen van een blessure die je door sporten hebt opgelopen is ook verschillend per type blessure. We vertellen je meer over het ontstaan van sportblessures, hoe je een sportblessure kunt herkennen, welke blessures veel voorkomen door toedoen van sporten en welke behandelingen kunnen helpen bij het verminderen van klachten bij bepaalde blessures.

Hoe ontstaat een sportblessure
Een blessure kan ontstaan door overbelasting van spieren, gewrichten, pezen of botten. In de meeste gevallen komt dat door een verkeerde manier van bewegen of doordat er te veel last op een bepaald lichaamsdeel komt te staan.

Door het maken van een verkeerde beweging kan een spier uitrekken, een pees scheuren, is het mogelijk dat een bot breekt of kan een gewricht de verkeerde kant op gaan. Toch zijn verkeerde bewegingen niet alleen de oorzaak van sportblessures. Een blessure is vaak ook het resultaat van één of meerdere andere factoren zoals een slechte conditie, overgewicht, slechte voorbereiding, verkeerde schoenen, te veel belasting van het lichaam tijdens het sporten of een verkeerde houding van het lichaam.

Zweepslag

Gevolgen van een blessure
Sportblessures komen voor bij elke sport en iedereen kan ermee te maken krijgen. Sommige sporten zijn echter wel meer gevoelig voor het oplopen van blessures. Dat zijn sporten zoals voetbal, hardlopen, vechtsporten, volleybal en hockey.

Als er geen aandacht wordt besteed aan de blessure, dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Door geen rust te nemen en de blessure niet te behandelen, kan er schade ontstaan op de plek van de kwetsuur. Blijvende schade aan botten, pezen, spieren of andere lichaamsdelen kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat er in sommige gevallen helemaal niet meer aan sport gedaan kan worden of dat bewegen in bepaalde mate moeizaam gaat.

Veel voorkomende sportblessures
Als je te maken krijgt met een sportblessure, dan kan dat op nagenoeg elke plek in het lichaam. Blessures kunnen voorkomen tijdens het beoefenen van alle sporten en een aantal kwetsuren komt vaker voor. Een blessure aan de knie komt het meest voor. Dat komt doordat veel sporten een beroep doen op de knieën en benen. 

Denk bijvoorbeeld aan hardlopers, voetballers en mensen die aan volleybal doen. Knieblessures kunnen onder andere schade aanrichten aan de kruisbanden of de meniscus. Een verzwikte enkel is ook een veelvoorkomende blessure. Dat komt voornamelijk voor bij sporten waarbij je moet springen zoals volleybal en basketbal.

Wielrenners en mensen die aan fitness doen hebben meer kans op blessures aan de nek of rug. Dat komt door het aannemen van een verkeerde houding of het overbelasten van de spieren in de rug. Een tennisarm komt veel voor bij tennissers, maar kan ook ontstaan bij andere sporten. Een tennisarm is een ontsteking aan de pees in de elleboog. De hamstring blessure komt vaak voor bij voetballers en een liesblessure kan voornamelijk voorkomen bij sporten zoals voetbal, zwemmen en hockey.

Behandelingen die kunnen helpen bij een blessure
Het is natuurlijk belangrijk om je goed voor te bereiden, een goede warming up te doen en verstandig te sporten om te voorkomen dat je een blessure krijgt. Toch kun je niet altijd voorkomen dat je een sportblessure oploopt. Daarom is het ook goed om te weten welke behandelingen er zijn die kunnen helpen bij een blessure.

Voor de behandeling wordt er onderscheidt gemaakt tussen acute blessures en chronische blessures. Een acute blessure ontstaat plotseling en is vaak niet te voorkomen. Een chronische blessure ontstaat door langdurig verkeerde belasting van het bepaalde lichaamsdeel.

Allereerst is het belangrijk om voldoende rust te nemen en het lichaamsdeel waar je de blessure hebt opgelopen zo min mogelijk te belasten. Bij een verzwikte enkel kun je voldoen met rust nemen en zelf rustig aan weer bewegen na een paar dagen.

In andere gevallen zul je daarvoor hulp nodig hebben. Een fysiotherapeut is vaak de beste optie om een sportblessure te laten behandelen. Voor de zekerheid kun je langsgaan bij de huisarts om naar de blessure te laten kijken en te bespreken welke behandeling het best is in jouw geval.

Hernia
Een hernia is een pijnlijke aandoening die op verschillende manieren kan voorkomen. Medisch gezien wordt er gesproken van een hernia als er een breuk of uitstulping is van een orgaan of weefsel uit een lichaamsholte waar dat normaalgesproken niet zo zou moeten zijn. Een liesbreuk, navelbreuk of littekenbreuk zijn bekende vormen van een hernia.

De bekendste soort is de rughernia. Deze hernia doet zich voor in de wervelkolom van de rug, vaak aan de onderkant van de rug. Hieronder lees je meer over een hernia, hoe een hernia kan ontstaan, wat de symptomen zijn van een rughernia en welke behandelingen er mogelijk zijn als je te maken krijgt met een hernia.

Wat is een hernia precies?
Als er sprake is van een rughernia, dan komt er weefsel naar buiten op een plek tussen de wervels waar dat niet zou moeten. De rug en de nek bestaan uit een serie van wervels die op elkaar gestapeld zijn.

Tussen deze wervels zitten wervelschijven die ervoor zorgen dat de rug en nek soepel gebogen kunnen worden, klappen worden opgevangen en de wervels niet over elkaar schuren. Wervelschijven zijn elastisch met een stevige wand van bindweefsel. Dat is nodig om klappen op te kunnen vangen en om zenuwen in de wervel te beschermen. Als een wervelschijf verzwakt raakt, dan kan deze inzakken en kan de kern van naar buiten puilen. In dat geval wordt er gesproken van een hernia.

Hoe ontstaat een hernia?
Er zijn verschillende oorzaken te benoemen voor het krijgen van een hernia aan de rug of nek. In veel gevallen zijn de tussenwervelschijven al zwak bij geboorte. Dit is dan ook deels erfelijk bepaald waardoor in sommige gevallen meerdere mensen in een familie last hebben van een hernia.

Vaak komt de aandoening voor bij mensen van 20 tot 50 jaar oud. Een andere oorzaak die ten grondslag kan liggen van een hernia is door te zware belasting van de rug. Als de rug voor langere tijd in een bepaalde (verkeerde) houding gebogen is, dan kan er een hernia ontstaan. Door ouderdom, overgewicht, roken, niet sporten of slechte rugspieren is de kans op een hernia groter.

Symptomen en klachten bij een hernia
Een hernia aan de rug of nek kan pijnlijk zijn, maar dat hoeft niet. Als de tussenwervels verzwakt zijn en het binnenste van de wervel naar buiten komt, de zenuw, dan kan dat zeer pijnlijk zijn. Vaak gaat het om heftige pijn die uitstraalt naar de bil, het bovenbeen en soms ook de voet aan 1 kant van het lichaam.

Vaak is de pijn het ergst als je zit en kan het erger worden door te hoesten, niezen of te drukken op het toilet. Een ander kenmerk van een hernia is een slapend gevoel in het been en in de rug. De benen en onderrug kunnen stijf worden en als het erger wordt kan er vermindering van spierkracht optreden. Uiteindelijk zou de hernia zo kunnen knellen op de zenuw, dat er een verlamming kan ontstaan.

Behandelingen bij een hernia
Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk als je te maken krijgt met een hernia. Het is afhankelijk van jouw eigen situatie welke behandeling het best is. In veel gevallen kan de hernia binnen enkele maanden vanzelf verdwijnen. Hieronder zie je de behandelingen die kunnen helpen bij een hernia.

  • Rust: in de eerste plaats belangrijk dat je voldoende rust neemt als je te maken hebt met een hernia.
  • Therapie: met de hulp van een fysiotherapeut kun je vervolgens aan de slag gaan met de hernia. Dit wordt afgeraden als het gaat om een hernia die acuut is ontstaan. Een andere vorm van therapie die hiervoor kan helpen is Kinesitherapie.
  • Chiropractie: met deze methode wordt er door een chiropractor gebruik gemaakt van druktechnieken om de wervelkolom zo te bewegen, dat de pijn door de hernia verminderd.
  • Epidurale infiltratie: deze behandeling bestaat uit een injectie die met een lange naald in de wervel wordt gespoten. De naald spuit een medicijn vlakbij het ruggenmerg om de pijn te verminderen. Deze behandeling is alleen effectief als de hernia niet ouder is dan drie maanden.
  • Operatie: de meest ingrijpende behandeling is een operatie aan de wervelkolom. Deze behandeling wordt vaak alleen uitgevoerd bij ernstige klachten die niet overgaan, zoals bijvoorbeeld verlammingen.

Twello

Gezondheid is voor iedereen het belangrijkste bezit. Je kunt voor een groot deel zelf zorgen voor een goede gezondheid door de juiste levensstijl na te leven. Voor een deel is dat niet mogelijk als je te maken krijgt met bijvoorbeeld een aandoening of ziekte. Het is belangrijk om af en toe de vraag aan jezelf te stellen of je gezond bent. Bedenk of je voldoende beweegt, gezond eet en ook voldoende rust neemt. Dat zijn eenvoudig gezegd de basis ingrediënten voor een goede gezondheid. Door je gedrag in het dagelijks leven aan te passen, kun je ervoor zorgen dat je geen last krijgt van lichamelijke klachten, een sterk en fit lichaam krijgt en ook mentaal lekker in je vel komt te zitten.

 

In veel gevallen is het noodzakelijk om de levensstijl te wijzigen. Dat is zeker nodig als je te maken hebt met bijvoorbeeld overgewicht of als je ongezond eet. Voldoende sporten is dan één van de eerste acties die je zou moeten ondernemen om gezonder te worden. Daardoor wordt het lichaam sterker, kom je lekkerder in je vel te zitten en val je af. Een gezond en gevarieerd dieet met weinig alcohol is daar ook belangrijk bij. Als je rookt, dan is het in alle gevallen aan te raden om te stoppen.

 

Als we kijken naar de inwoners van Twello, dan zien we uit de gezondheidsmonitor een aantal interessante gegevens. Maar liefst 84% van de inwoners van 19 jaar en ouder drinkt regelmatig alcohol. Het percentage van rokers is met 17% een stuk lager, maar betekent wel dat een aanzienlijk deel van de mensen in Twello rookt. Overgewicht komt voor bij 53% van de mensen en van alle inwoners geeft 54% aan op regelmatige basis te sporten of in elk geval gezond te bewegen. Van de ondervraagden is 17% ook werkzaam als mantelzorger.

Ervaar het zelf

Maak nu zelf kennis met lasertherapie en ervaar de kracht en werking van deze behandelmethode. Maak een terugbel afspraak voor het maken van een afspraak of voor meer informatie.